Któż z nas nie lubi jagód? Te niebieskie, mocno brudzące kuleczki smakują nam same lub jako dodatek do deserów, potraw. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z ich zdrowotnych właściwości? Jeśli do tej pory o nich nie słyszeliśmy, to z pomocą przyszli brytyjscy naukowcy, którzy udowodnili, ze spożywanie dziennie 1 kubka jagód zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych.
Badacze z the University of East Anglia i innych brytyjskich szkół wyższych chcieli się przekonać, czy jedzenie jagód ma wpływ na zespół metaboliczny, czyli na stan, dla którego charakterystyczne są przynajmniej 3 cechy: wysokie ciśnienie krwi, wysokie stężenie glukozy, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii, niski poziom „dobrego cholesterolu” i wysoki poziom trójglicerydów. Zespół metaboliczny wiąże się z podwyższeniem ryzyka chorób serca, udaru, czy cukrzycy.
Jakkolwiek we wcześniejszych badaniach opisywano, że u osób, które regularnie jadły jagody zauważało się zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca, to brytyjscy naukowcy chcieli sprawdzić, czy jedzenie jagód polepsza zdrowie tych spośród badanych, którzy znaleźli się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia w/w chorób. W związku z tym, obserwowali 138 osób z nadwagą, w wieku 50 – 75 lat, cierpiących na zespół metaboliczny. Przez 6 miesięcy części z badanych podawali dziennie 150 g (1 kubek) jagód, innym 75 g (pół kubka). Grupa kontrolna dostawała placebo, odpowiednio ukształtowane i pomalowane z dodatkiem sztucznych barwników i aromatów.
Otrzymane wyniki jednoznacznie wskazały, że spożywanie dziennie 150 g jagód zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych o 15%. U badanych poprawiło się funkcjonowanie naczyń krwionośnych, ale… nastąpiło to u osób, które jadły dziennie 150 g jagód. Porcja 75 g na dzień tych owoców okazała się zbyt mała by przynieść zauważalne efekty zdrowotne.
Naukowcy sugerują, że osoby z grupy podwyższonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych wymagają większych porcji jagód by chronić swoje zdrowie w porównaniu z przeciętną populacją.
Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.