Amerykańskie kalkulacje w walce z otyłością

Admin/ 18 października, 2021/ nowości, ogólne, żywienie

Otyłość nie sprzyja zdrowiu, o czym wiedzą już właściwie wszyscy. Sztuką jest utrzymać dobrą wagę, kiedy ktoś ma skłonności do tycia. Jeszcze trudniej jest spowodować by cała otyła populacja zredukowała nadwagę. Nad tym zagadnieniem pracują Amerykanie, gdzie ponad 2 na 5 dorosłych osób jest otyła i w związku z tym zagrożona cukrzycą typu 2 oraz chorobami sercowo-naczyniowymi.

Naukowcy z kilku uczelni i departamentu zdrowia miasta Nowy Jork przy współpracy z narodowymi instytutami zdrowia opracowali model ekonomiczno-zdrowotno-społeczny wprowadzenia the U.S. National Salt and Sugar Reduction Initiative (NSSRI), czyli narodowej inicjatywy na rzecz zmniejszenia konsumpcji cukru i soli, podnosząc ją na wyższy poziom i stymulując przemysł do reformulacji swoich produktów – stopniowego zmniejszania w nich zawartości cukru. Projekt NSSRI, czyli projekt celów redukcji cukru w paczkowanej żywności i napojach w 15 kategoriach opracowano już w 2018 roku, dopracowano go w lutym tego roku.

Zmniejszenie zawartości cukru w dostępnych na rynku produktach żywnościowych i napojach ma przynieść większe korzyści zdrowotne niż inne inicjatywy podejmowane w celu redukcji zużycia cukru jak: wprowadzenie podatku cukrowego, oznaczanie zawartości cukru w produkcie, czy zakazywanie słodzonych napojów w szkołach.

Obliczono, że zmniejszenie zawartości cukru o 20% w żywności pakowanej i o 40% w napojach może zapobiec wystąpieniu 2,48 mln. przypadków chorobowych w zakresie chorób sercowo-naczyniowych (np. udarów, zawałów serca, zatrzymań akcji serca), 490.000 zgonów wywołanych wymienionymi schorzeniami i 750.000 przypadków cukrzycy, występujących w czasie życia dorosłej populacji.

Zgodnie z modelem opracowanym przez naukowców szacuje się, że po 10 latach obowiązywania regulacji NSSRI, USA może zaoszczędzić 4,28 miliarda dolarów w całkowitych kosztach opieki zdrowotnej netto i 118,04 miliarda dolarów w ciągu całego życia obecnej populacji dorosłych (w wieku od 35 do 79 lat). Jeśli dodać do tego koszty społeczne utraty produktywności przez chorych Amerykanów, spożywających nadmiar cukrów, całkowita oszczędność skutecznego wprowadzenia NSSRI wzrasta do 160,88 miliardów dolarów na przestrzeni życia dorosłego człowieka.

Zdaniem naukowców regulacje NSSRI staną się opłacalne po sześciu latach, a oszczędności przyniosą po dziewięciu latach. Model ekonomiczno-zdrowotny ma przyspieszyć wprowadzanie NSSRI. Na razie USA nie jest liderem we wprowadzaniu programów prozdrowotnych.

źródło: https://www.massgeneral.org/news/press-release/Reducing-sugar-in-packaged-foods-can-prevent-disease-in-millions

Share this Post